Problemen bij bewaring van Honing

Problemen bij bewaring van honing:

Honing kan het best bewaard worden op kamertemperatuur in een donkere en droge ruimte, in een afgesloten pot. Gewoon in de keukenkast dus, en niet in de koelkast. In de koelkast wordt de honing te dik en is moeilijk smeerbaar. Honing bederft niet, maar de kwaliteit gaat na ongeveer 2 jaar achteruit.

Waarom kristalliseert (versuikert) honing in de pot?
Honing heeft de neiging om na verloop van tijd te kristalliseren. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van de van nature in honing aanwezige druivensuikers (glucose). Het heeft niets te maken met de kwaliteit of houdbaarheid. Even op de verwarming of in warm water opwarmen tot maximaal 40ºC, roeren en de honing wordt weer vloeibaar. Niet in de magnetron, want belangrijke bestanddelen zoals enzymen, vitaminen en aminozuren gaan dan verloren.

Op de foto van een pot honing van enkele maanden oud (helder en vloeibaar) en een pot van ruim een half jaar oud (gekristalliseerd).

gekristalliseerde honing problemen met bewaringpotje heldere honing