Het gebruik van oxaalzuur

 

Het oxaalzuur druppelen is een vorm van varroabestrijding. ‘Oxaalzuur druppelen’ doe je in de broedloze periode in de winter op de dichte wintertros van bovenaf tussen de straatjes. Ik druppel meestal rond de kerst of nieuwjaarsperiode. Rond deze periode zou er geen broed meer mogen zijn. Het oxaalzuur-mengsel kan je niet bewaren, het is aangeraden om te druppelen na de bereiding.

De te gebruiken concentratie van oxaalzuur betreft 35 gram oxaalzuur opgelost in 1 liter suikerwater. Om 1 liter suikerwater te maken heb je 600 ml. water en 600 gr. kristalsuiker nodig.Meng deze oplossing au bain marie. Denk ook aan de temperatuur van de oplossing: liefst zo dicht mogelijk de temperatuur van de wintertros benaderen. Ik laat het oxaalzuur op kamertemperatuur komen en ik wikkel de doseerspuiten in een warme handdoek, zo koelen deze niet te snel af door de buitentemperatuur. Bijna overal staat geschreven op het internet dat je per bezet straatje bijen 5 ml. van de oplossing moet druppelen (bijvoorbeeld met een injectiespuit waarop een maatvoering staat). Zijn er 6 straatjes bezet, dan doe je 6 x 5 ml. = 30 ml. die je nodig hebt. Uit eigen ervaring heb ik kunnen vaststellen van 5 ml. veel is met als gevolg dat ik toen enorm veel dode bijen had. Sinds dit voorval gebruikt ik ongeveer een 3 ml. per straatje.

De buitentemperatuur moet tussen de -5 en +5 graden Celsius liggen: zodat er niet of nauwelijks bijen van de tros opvliegen (die soms niet meer goed op de vliegopening zijn georiënteerd, en derhalve de weg terug niet meer kunnen vinden), zodat de bijen dan op een compactere tros zitten en daardoor de oplossing beter, en daardoor effectiever, aan elkaar overbrengen, en zodat de bijen dan op een compactere tros zitten en er daardoor geen druppels tussen de bijen door op de bodem, in plaats van op de bijen, terecht komen. Pas het druppel toe ergens tussen half december en de 2de week van januari, zo is er geen gesloten broed meer. Alsook doe nooit een varroabehandeling als de honingzolder erop staat !!!

Als u weinig kasten hebt, is het niet nodig om zoveel oxaalzuur te maken. Respecteer de hoeveelheden !!! Teveel oxaalzuur in de suikeroplossing is schadelijk voor de bijen, alsook als je meer dan 5 ml. druppelt per straatje.

      1 liter suikeroplossing en 35 gr. oxaalzuur
500 ml. suikeroplossing en 17,5 gr. oxaalzuur
250 ml. suikeroplossing en 8.75 gr. oxaalzuur
125 ml. suikeroplossing en 4.37 gr. oxaalzuur