Imker worden

Imker worden in de 21ste eeuw is niet meer hetzelfde als 50 jaar geleden. Wilde bloemen, bosjes en struikgewas zijn voor een groot stuk verdwenen. De monocultuur in de land- en tuinbouw en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen maken dat onze bijen het vaak moeilijk hebben. En momenteel worden er veel vragen gesteld over imidacloprid en over varroamijten en de gevolgen voor de bijenteelt.

Niet alleen is de flora sterk veranderd, ook de bijen zijn niet meer dezelfde als weleer. In de moderne imkerij is het zeer belangrijk dat we zachtaardige bijen houden. De verstedelijking heeft ervoor gezorgd dat we allemaal dicht op elkaar wonen. De buren zijn nooit ver weg. Bijen die om de haverklap de hele buurt op stang jagen, passen niet meer in onze leefgemeenschap. Daarnaast moeten onze bijen ook heel productief zijn. De tijd is voorbij dat het volstond om achteraan in de tuin een bijenkast te plaatsen, de natuur zijn gang te laten gaan, en op het einde van de zomer de volle honingraten eruit te halen. Het voedselaanbod is zodanig geslonken dat we nu over zeer haaldriftige bijen moeten beschikken die in superconditie verkeren, willen we nog enigszins resultaat halen.De laatste decennia is de wetenschap enorm vooruit gegaan. We weten nu veel meer over de biologie, gedragspatronen, voortplanting en communicatie van de bijen. We hebben een grondiger en correcter inzicht in het leven van de bijen en in hun belagers en ziekteverwekkers. Dat heeft dan ook zijn gevolgen voor de praktijk van het imkeren.

Imker worden

Is imkeren voor specialisten:

Is imker worden dan voor specialisten geworden? Helemaal niet. Het is en blijft een hobby voor mensen die zich verbonden voelen met de natuur en die graag de uitdaging aangaan om beetje bij beetje dieper door te dringen in de wondere wereld van de bij. Veel diploma’s en titels zijn er niet voor nodig. Wel is er een grondige kennis van het leven van de honingbij noodzakelijk. Imker worden word je niet door alleen maar een boek te lezen of een cursus te volgen. Imker worden word je door ervaring en praktijk, gebouwd en gesteund op theoretische kennis en inzicht.

Mocht u de weg van het Imker worden in willen slaan is het zeker aan te raden een cursus bijenhouden te gaan volgen.

Waar haal je die bijen? Hoeveel kost dat? Hoe begin je eraan? En zullen die bijen steken? En wat moet je allemaal doen? Wanneer en hoe?

Bijen plaats je niet in een opwelling van romantiek in je tuin. Je moet dat doordacht doen, de voor- en nadelen overwegen. Het is net zoals een ander huisdier in huis halen. Velen hebben zich al enthousiast een hond of een kat aangeschaft en luttele tijd later is de liefde uit en er blijft alleen diepe ontgoocheling over.

Imker zijn is een fantastische hobby. Maar is het wel voor iedereen weggelegd? Moet je een soort tovenaar zijn, een magiër die alle geheimen van de natuur kent en voor niets en niemand bang is? Helemaal niet!. Een imker is een doodgewone mens die houdt van de natuur, die zijn bijen op de voet volgt en hierdoor het weer en zijn omgeving heel anders gaat bekijken. Bloemen en planten, bomen en struiken, zon en wolken, regen en wind, alles staat in functie van de bijen.

Om bijen te houden moet je ook de ruimte hebben om bijenkasten te plaatsen. Als je in een appartement woont of in een woonwijk met een piepklein tuintje wordt het wel heel moeilijk. Natuurlijk kun je ook een bijenstand hebben op een stukje grond dat niet bij je woning gelegen is. Bijen houden kun je zowel op het platteland als in de stad, als er maar voldoende bloeiende gewassen staan en je de bijenkasten kunt plaatsen op reglementaire afstand van buren en openbare wegen.

Wil je bijen houden, dan moet je je in de eerste plaats goed informeren: je moet kennis opdoen over de bij en zijn gedragspatronen. Het beste middel daarvoor is de eerder genoemde cursus volgen voor bijenteelt. Verder moet je ook nog je eigen mogelijkheden overwegen: heb ik interesse voor de natuur, heb ik voldoende tijd, kan ik tegen een stootje of een prikje? En hoe zit het met je huisgenoten, hoe staan zij daartegenover? En je buurt, is die bijenvriendelijk? Allemaal vragen die je toch moet overwegen vóór je de stap zet tot imker worden.

Theorie en praktijk

Theorie en praktijk zijn twee verschillende zaken. Cursus volgen is zeker aan te raden, maar begin geen bijen te houden, zonder dat je vooraf in contact gekomen bent met bijen. In iedere regio is er een vereniging van imkers, die zullen je zeker helpen en de nodige adviezen geven. Laat je bijstaan en begeleiden door een deskundige imker, het zal je veel ontgoochelingen besparen.

Bijen houden kost ook geld. Je hebt bijenkasten en het materiaal nodig om aan de bijen te werken en je te beschermen. Vaak kun je alles tweedehands kopen, maar koop deugdelijk materiaal aan, geen oude afdankertjes. Oude rommel bezorgt je alleen maar narigheid. Laat je zeker adviseren door een geroutineerde imker die de moderne imkerij op de voet volgt.

Meestal doe je er best aan om alles nieuw te kopen, maar loop niet te hard van stapel. Voor 300 euro koop je zeker een basisset: een degelijke nieuwe kast, de nodige beschermingsmiddelen en benodigdheden om te kunnen starten. De dure benodigdheden om honing te slingeren moet je in de aanvangsfase zeker niet kopen. Een bevriende imker zal graag zijn honingslinger ter beschikking stellen.

Ben je overtuigd en zie je het zitten om bijen te houden, dan moet je eraan beginnen. Maar houd het in de beginfase beperkt, later kun je altijd geleidelijk uitbreiden. En laat je niet verleiden door allerlei gadgets en kostelijke investeringen die je niet onmiddellijk nodig hebt. Imker word je niet in een paar weken. Je hebt er geduld en tijd voor nodig.

Maar heeft u inmiddels intresse dan kunt u zich hier aanmelden.