Inwinteren

inwinterenVoor het inwinteren wordt een verhouding van 3 kg suiker (kristalsuiker (witte suiker)) op 2 liter water gebruikt. Natuurlijk kan je ook kant en klaar kopen bij de bijenhandel. start het inwinteren onmiddellijk na het wegnemen van de honingzolder op 21 juli, dan kunnen de bijen vanwege de temperatuur nog gemakkelijk grotere hoeveelheden tegelijkertijd verwerken.

Let op dat je het water NIET kookt alvorens de suiker toe te voegen !!! Je kan altijd au bain-marie werken, wel rekening houden dat je water waar de suiker inkomt niet warmer is dan 40°C. Ik meng altijd mijn suikerwater koud met een mixer en daarop zet ik een klopper. Controleer wel na het mixen dat er geen suikerkristallen meer aanwezig zijn in het suikerwater.

Geef niet teveel ineens, ik voeder ongeveer een 3 liter per keer en de bijen nemen deze op binnen de 48 uur (2 dagen), daarna geef ik ze nog 2 a 3 dagen niks en dan start ik opnieuw. Dus 3 liter suikerwater geven 5 dagen wachten en opnieuw 3 liter suikerwater geven. De reden hiervoor is dat de koningin nog steeds aan de leg is, en mocht je kort op 

elkaar gaan suikerwater toedienen kan dit problemen geven. Bij deze methode heb je dan zeker gedaan met inwinteren voor de maand september en hebben ze een 21 liter suikerwater kunnen opslaan wat gelijk is aan 15 kilo suiker. Er zijn imkers die nog veel meer voer geven, maar die doen dat dan vaak om in het voorjaar voerramen over te hebben die ze kunnen gebruiken bij het opzetten van nieuwe volken.

Geef NOOIT suikerwater OVERDAG, enkel ’s avond als de zon ondergaat, zo voorkom je roverij. Mocht het zijn dat je vechtende bijen ziet op de vliegplank en dat er roverij is, verklein dan het vlieggat zodat de bijen hun kolonie beter kunnen verdedigen.

Nog een aandachtspunt: als het begint te vriezen ronde november / december maak het vlieggat kleiner zodat er geen muizen in de kast kunnen. Maak het vlieggat ook niet te klein zodat de bijen, de doden bijen nog uit de kast kunnen verwijderen. Mocht u vaststellen dat er een hele boel dode bijen op de gaas liggen van de varroabodem, dan kan u de kast heel voorzichtig optillen, die even opzij 

plaatsen met enkele latjes onder de kast ( zo is er nog verluchting ) en verwijder je dan alle dode bijen van de varroabodem. Dit kan namelijk gebeuren als ze hun varroabehandeling hebben gekregen. Zie hiervoor Het gebruik van oxaalzuur. Plaats ook 2 kantramen per kast. De kans bestaat dat de buitenste ramen gaan schimmelen als u dit niet doet. Rond het inwinteren wordt menig kast te groot omdat het broeden afneemt. En zorg ook voor voldoende ventilatie, zet de bodemschuif van de varroabodem ongeveer een 3 cm. open.

Als u nog laat op het jaar nieuwe volken hebt opgestart zoals ik heb gedaan in de maand augustus, dan volstaat het dat deze 10 kilo suiker hebben wat overeen komt met 14 liter suikerwater.