Wat is honing

Herkomst van honing

Honing is het oudste zoetproduct ter wereld. Het wordt naar schatting al bijna 150 miljoen jaar gegeten! Honing is een natuurproduct dat door honingbijen wordt gemaakt. Deze honingbijen vliegen van bloem naar bloem om nectar in te slikken. Nectar wordt omgezet, door de toevoeging van enzymen en door de indikking door verdamping, naar honing. De smaak wordt bepaald door het type nectar dat door de bijen is gebruikt.

Samenstelling van honing

Gemiddeld bevat honing 38% vruchtensuiker, 31% druivensuiker, 10% andere suikers en 17% vocht. De overige 4% bestaat uit een veelheid aan waardevolle stoffen zoals: enzymen, vitaminen, zuren, hormonen, bacterieremmers, waterstofperoxide, stuifmeelkorrels en mineralen.

Het proces van het maken van honing is erg arbeidsintensief. Het kost veel tijd om honing te maken, vandaar dat échte honing ook nooit heel erg goedkoop kan zijn. Een honingbij vliegt bijna 50.000 kilometer rond voor één kilo honing! Het verschil met de honing uit de supermarkt proef je meteen. Eenmaal échte honing geprobeerd en je wilt gegarandeerd nooit meer terug.